Nieuws

Drank stoken; waar moet je op letten?

zaterdag, 18-6-2016  

Het maken van eigen alcohol spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Al sinds mensenheugenis zijn er mensen die liever zelf iets creëren dan dit in de winkel afnemen. Tijdens de grote drooglegging van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw begon men massaal zelf te produceren, waardoor het destijds gevoerde  beleid uiteindelijk niet succesvol was.  Het zelf fabriceren van alcohol, met een mooi woord “moonshining”, is ook in Nederland populair. Het is vrij eenvoudig te doen en je hebt slechts een aantal onderdelen nodig. Met een ketel, een brander en een koelsysteem kom je al een heel eind. Steeds meer mensen kopen daarom een klein keteltje en beginnen vervolgens met drank stoken. Drank stoken is hartstikke leuk, maar je moet je wel houden aan de Nederlandse wet. Als je niet precies weet hoe dit zit, zoek dit dan even op voor je begint met drank stoken. Hoe gaat drank stoken in zijn werk?

  • Ketel vullen
  • Vloeistof verwarmen
  • Destillaat koelen
  • Voorloop
  • Drinkbare alcohol

Wanneer je begint met drank stoken vul je natuurlijk eerst de ketel. Dit kun je doen met een speciale stookdrank. Door water te mengen met een beetje suikerwater en hier vervolgens gist aan toe te voegen ontstaat alcohol. Welk type gist je gebruikt is helemaal aan jou, maar voor bepaalde dranken zijn bepaalde typen gist nodig. Drank stoken vergt dus zeker een eigen inbreng. Met het verkeerde gist kan het zijn dat het eindproduct helemaal nergens naar smaakt! Meestal ontstaat door dit proces een drank met een alcoholpercentage van ongeveer 12 tot 15%. De volgende stap is eigenlijk heel eenvoudig, je verwarmt de vloeistof met een brander. Welke brander je kiest is wederom een eigen afweging, maar omdat alcoholdampen erg brandbaar zijn raadt men aan om een elektrische brander aan te schaffen. Drank stoken in je eigen huis moet natuurlijk wel veilig gebeuren! Het voordeel van een elektrische brander is verder dat deze meestal op een specifieke temperatuur kan worden afgesteld. Je wilt dat de vloeistof in de ketel ongeveer 78 graden wordt omdat bij deze temperatuur alcohol verdampt maar water in de ketel achterblijft. Wanneer het water begint te koken, bij 100 graden, dan vermengt dit zich met de ethanol, waardoor het eindproduct te veel water bevat. Kortom: een elektrische brander is in veel gevallen de beste keuze. Wanneer de vloeistof verwarmd is dan verdampt deze en komt terecht in de helm. Hier daalt de vloeistof weer in en vervolgens komt deze terecht in de koeler.

Drank stoken; koeling en voorloop

Nadat de alcohol is verdampt valt deze in het koelsysteem. Vaak is dit een driedubbele spiraal, waar de vloeistof in cirkels naar beneden loopt. De vloeistof daalt, door de lagere temperatuur, weer neer aan de binnenkant van de spiraal en als je de verbranding lang genoeg laat plaatsvinden begint de alcohol vanzelf uit de spiraal te druppelen. Zorg dat je even een bakje klaar zet om dit op te vangen. Houd er rekening mee dat niet alles wat je zelf produceert zomaar gedronken kan worden. Of je de alcohol kunt drinken hangt sterk af van de stookdrank die je gebruikt. Drank stoken is daarom niet zonder gevaar! De stof die je uiteindelijk wilt produceren is ethanol. Ethanol zit ook in sterke drank van de slijter en in bier van de supermarkt. Ethanol is, voor zover dit natuurlijk mogelijk is bij alcohol, veilig voor consumptie. Methanol daarentegen is een andere vorm die zeer gevaarlijk is voor de gezondheid. Wanneer je begint met drank stoken is het belangrijk dat je dit type alcohol mijdt. Methanol kan vrijkomen wanneer de stookdrank die je gebruik is aangelengd met fruit. Stel je voor: het gistingsproces duurt wel erg lang en je wilt dit een beetje versnellen. Je gooit een beetje appelsap bij het mengsel en voilà, binnen no time begint het mengsel te borrelen! Wanneer je dit mengsel nu destilleert bestaat de kans dat een beetje methanol meekomt en dat is absoluut niet wat je wilt! Drank stoken moet veilig blijven, zorg daarom dat je de juiste ingrediënten gebruikt bij het maken van de stookdrank. Wanneer de alcohol is afgekoeld in de koeler loopt deze dus naar buiten. Dit noemt men de voorloop. De voorloop is vaak niet lekker en vrij bitter. De voorloop kun je gebruiken om het huis schoon te maken, maar is in de meeste gevallen eigenlijk niet te drinken. Wanneer de voorloop uit de koeler begint te komen is het belangrijk om de temperatuur van de brander wat omlaag te zetten. Je wilt niet dat het water begint te koken. Vervolgens zal de vloeistof beginnen te druppelen en dan weet je dat het goed zit! Dit is het “hart” van de stook, de lekkerste drank die je zult maken. Zoals je ziet is drank stoken niet lastig, maar zijn er zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is zaak veel drank te stoken om lekkere smaken te ontdekken!

Goede ketel

Drank stoken doe je in een goede ketel. Zonder goede ketel geen goede kwaliteit! De beste ketels koop je op drankstoken.nl. Op deze site vind je een groot assortiment aan ketels en accessoires om binnen mum van tijd je eigen drank te stoken. Neem eens een kijkje op deze site en bepaal gelijk of drank stoken iets voor je is! Voor sommige ketels betaal je veel meer dan voor andere. Het is daarom belangrijk van tevoren goed te weten wat je budget is. Surf snel naar drankstoken.nl!


Comments are closed.