Mens en gezondheid

Een waterdispenser als voorbeeld van investeren in je werknemers

maandag, 17-12-2018  

Er wordt steeds meer gesproken over manieren om te investeren in de mensen die voor je werken. Kleine investeringen op het gebied van kantoorplanten, grote investeringen door heel de werkplek opnieuw in te delen zodat er ergonomisch gewerkt kan worden. Het is belangrijk dat er aandacht besteed blijft worden aan de manieren om mensen te motiveren, maar ook als werkgever te denken aan de gezondheid van de mensen die aan het werk zijn. Het gaat niet alleen om het vergoeden van de uren in de vorm van loon. Het gaat om veel meer, zeker wanneer je de mensen optimaal wilt laten werken en ze een werkplek wilt bieden waar ze zich thuis voelen. We hebben lang de aandacht gericht op verlichting en het indelen van werkplekken, vandaag willen we de aandacht richten op iets kleins. Iets dat al gekocht kan worden voor een klein bedrag, maar wat een wereld van verschil maakt. Een waterdispenser op de werkvloer. Een waterdispenser nodigt uit tot genoeg drinken, een waterdispenser is een alternatief voor de ongezonde frisdranken en een waterdispenser valt op. Het laat zien dat er gedacht wordt aan de mensen die aan het werk zijn en dát is vaak veel meer waard dan gedacht wordt.

Luisteren naar mensen met een waterdispenser

Vermoeidheid, hangerig, hoofdpijnen. Het zijn klachten die standaard op elk kantoor te horen zijn. Zij hebben te maken met:

  • Een verkeerde houding tijdens het werk;
  • Slechte verlichting;
  • Een gebrek aan water.

De waterdispenser pakt het grootste probleem aan. De veroorzaker van de meeste problemen is namelijk het gebrek aan vocht. Mensen drinken veel koffie, maar dat vult de vochtvoorraad in het lichaam niet aan. Integendeel, het drijft water af. En dat is niet handig. Wat ook niet handig is, is dat kraanwater voor de meeste mensen ook al niet aantrekkelijk is. Het smaakt niet lekker, heeft altijd de verkeerde temperatuur of het is te ver lopen. Een waterdispenser is de oplossing voor alle problemen. Maar tevens meer dan dat: het laat zien dat er geluisterd wordt naar de mensen en dat er gedacht wordt aan hun belangen. Wanneer de werknemers het idee hebben dat er aan meer gedacht wordt dan geld en deadlines, voelen zij zich direct meer op de plek. En een werknemer die het gevoel heeft dat er geluisterd wordt, dat is een werknemer die een stuk minder snel op zoek gaat naar een andere baan.

Waarom zoveel aandacht voor werknemers?

Een waterdispenser is een kleine stap, maar waarom is er zoveel aandacht voor de belangen van de werknemers de laatste tijd? Eigenlijk is het redelijk simpel. Er zijn mensen nodig binnen jouw bedrijf. Mensen die goed kunnen werken. Dat betekent dat uitval tegengegaan moet worden. Uitval in de vorm van ziekte of mensen die opstappen. Hoe langer de juiste mensen binnen het bedrijf gehouden kunnen worden, hoe beter de prestaties zijn en hoe lager de kosten voor het aantrekken van nieuw personeel zijn. Ga daarom eens met de mensen in gesprek. Wat missen zij op de werkvloer? Wat hebben zij nodig om beter te kunnen presteren op het werk? Waar zouden zij echt gelukkig van worden en wat moet er aangepast worden binnen de processen om het beter te maken tijdens het werk? Wanneer je hiermee aan de slag gaat, weet je zeker dat je op de juiste manier aan je bedrijf werkt. Wil je alvast kijken naar de mogelijkheden rond een waterdispenser om te kijken hoeveel verschil dit kan maken bij jouw bedrijf, kijk dan eens bij Aqua&Beans (aqua-beans.nl)


Comments are closed.