Mens en gezondheid

Krijg weer grip op jezelf en je leven via een life coach

maandag, 13-4-2020  

Het is eigenlijk raar als je er goed over nadenkt dat we voor de meest moeilijke zaken helemaal geen opleiding nodig hebben. Als je wordt geboren, dan heb je 4 jaar de vrijheid om alles aan de ouders/verzorgers over te laten en daarna begint het grote opleidingsproject. Tot minimaal je 16de en vaak tot ergens in de 20, ben je bezig met jezelf op te leiden. Je voorziet jezelf van basiskennis en daarna van gevorderde en gespecialiseerde kennis, zodat je uiteindelijk je steentje kunt bijdragen aan de maatschappij. In tijden van een pandemie is het bijvoorbeeld fijn dat we als maatschappij hebben geïnvesteerd in mensen die de kennis in huis hebben om vaccins te ontwikkelen. Maar dit gaat dus allemaal om kennis. Qua persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke educatie, ben je aangewezen op het toeval. Als je een kind op de wereld wilt zetten hoef je geen test of examen af te leggen ondanks het feit dat opvoeden een van de meest delicate ‘beroepen’ is die je maar kunt bedenken. Je bent verantwoordelijk voor iemands leven en ontwikkeling en toch heb je daar helemaal geen papieren voor nodig. Als je echter wilt adopteren, dan heb je opeens wel allerlei papieren nodig. De wereld zit soms vreemd in elkaar en daar word jij als individu dan ook constant mee geconfronteerd. Het is dan ook fijn als je toch wat begeleiding krijgt via bijvoorbeeld een life coach van Het Groei Atelier. Leven is een kunst en we noemen het daarom ook wel een levenskunst. Goed leven en een leven leiden dat bijvoorbeeld succesvol is, vergt inzicht en wijsheid. Dat krijg je pas door je eigen leven te leven. Maar ervaringen alleen zijn niet voldoende. Het gaat er uiteindelijk om wat je met die ervaringen doet en hoe je hier van leert. Een life coach is iemand die je als het ware de handvatten kan geven om op een voor jou fijne manier te kunnen bestaan. Het gaat hierbij vooral ook om je eigen ontwikkeling en zelfontplooiing. Dit zijn juist zaken die je via een life coach (beter) kunt leren. De educatie die we genieten in onze maatschappij is vooral gericht op een soort externe kennis. We dienen de taal goed te beheersen, zodat we kunnen participeren. Maar we leren op school niet hoe we om moeten gaan met tegenslagen of verlies. We hebben geen zicht op toekomst en deze onzekerheid wordt niet geadresseerd. Met andere woorden, een focus op de mens zelf en zijn positie in de maatschappij wordt eigenlijk genegeerd. Socrates zei dat het een leven vol zelfonderzoek in wezen het beste leven is. Het orakel van Delphi vatte deze wijsheid samen in de spreuk: ‘ken uzelf’. Maar het vergt juist training en eventueel een life coach om jezelf echt te leren kennen. 

Maak de juiste keuzes in jouw leven dankzij een life coach

Je wilt in principe jouw eigen leven leiden en niet dat van anderen. Het probleem met externe kennis, is dat je ook externe waarden en normen internaliseert. Maar zijn dat jouw normen en waarden? Volg je jouw weg in het leven of dat van anderen? Een life coach brengt de focus terug naar jezelf, zodat je uiteindelijk keuzes maakt die voortvloeien uit wie jij bent als persoon. 

De vele voordelen van Het Groei Atelier

Op de site van groeiatelier.nl vind je ook een handig overzicht van enkele concrete voordelen die je mag verwachten wanneer je een beroep doet op een life coach. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Omgaan met je dertigersdilemma
  • Assertiever worden
  • De juiste keuzes maken. 

https://www.groeiatelier.nl/


Comments are closed.